Maitreyi – Repere critice

                                              Maitreyi
                                                       Mircea Eliade

Nu am mai putut citi cartea ce mi-o propusesem ( Patimi de Sucub ) pentru ca am fost nevoita sa citesc asta si mi-a luat ceva, deoarece atunci cand nu e din pura initiativa nu am acelasi… spor, cred…
Here we go!

Romanul ” Maitreyi ” este o minunata poveste de dragoste ce implica personaje din medii sociale si culturale total diferite, acest aspect transformand opera intr-una plina de mister cu implicatii mitice si magice. Romanul apare in 1933 si esate construit in tehnica narativa a confesiunii care lasa impresia ca se ralateaza fapte reale, naratorul rememorand un episod din tinere pe care chiar el il denumeste Maitreyi.
Substanta epica a romanului se concentreaza asupra cuplului fosrmat din cei doi protagonisti : Allan, un inginer european, venit in India si Maitreyi, fiica sefului sau. Allan este invitat in casa lui, acolo intalnind-o pe Maitreyi, o tanara de 16 ani capabila de o traire intensa a sentimentului de dragoste chiar daca acesta este indoctrinat de traditiile indiene. In fact, cititorul asista la o povestea tragica a unei incompatibilitati a doi tineri generata datorita celor doua medii total diferite si avand convingeri si inclinatii ce nu se pot intersecta. Acesta poveste poate fii asociata si cu cea clasica, ” Romeo si Julieta „.
Povestea de dragoste dintre Allan si Maitreyi are de fapt ca substrat o confruntare intre doua lumi, cea occidentala pe care Eliade o acuza de superficialitate si cea orientala plina de mistere greu de patruns ce il atrag in vraja lor.
Allan se afla in India ca membru al unui rotary club si ca orice tanar occidental, el munceste, vrea sa inlature birocratia si este singurul care calatoreste pe teren chiar daca este inginer si nu muncitor. Cu toate acestea el calatoreste la clasa I si are sentimentul de superioritate fata de lumea mediocra a Indiei. Asadar tanarul european, Allan este exponentul modernitatii, crede in progresul tehnic si de aceea nu poate percepe si intelege dimensiunea spirituala a lumii indiene.
Maitreyi este o fata cu o personalitate unica, salbatica prin comportament, care poate chiar sa si sperie audienta, fiind in acelasi timp si rafinata, educata. Fiecare gest al ei are o semnificatie izvorata din traditii indiene vechi, iar dragostea ei pentru Allan este totala. Cu toate acestea, Maitreyi iubeste doar prin filtrul tranditiilor indiene, intocmai ca in societatile arhaice : unirea dintre cei doi tineri trebuie sa urmareasca perfect ritualurile ce au ca scop de a ii lega si face fericiti in viata… De aceea, intr-o seara pe veranda, Maitreyi executa o ceremonie a atingerii picioarelor ce ii provoaca lui Allan o stare ” halucinant de dulce „. Pe tot percursul povestii lor, Maitreyi lasa senzatia ca doar se joaca si il tachineaza pe Allan, dar de fapt totul facea parte dintr-o ceremonie a ritualului indian.
Impactul dintre cele doua conceptii de viata, occidentala si orientala, este unul devastator, iar cand familia afla de cele intamlate prin intermediul surorii mai mici ai protagonistei, Chabu, jocul se destrama.
Allan este izgonit din casa familiei Sen, iar iubirea lor se transforma intr-una imposibila. Din pricina asta, Maitreyi, pentru a fi alungata din casa s-a daruit unui vanzator de fructe si da nastere unui copil.
Povestea are un final tragic in care cei doi nu voi fi niciodata impreuna, asta reprezentant incompatibilitatea celor doua lumi paralele ce le impiedica unirea si spiritual si religios punand in evidenta antiteza a tot ce reprezentau cei doi protagonisti ai acestei rememorari.

Pare scris mai putin decat e de fapt, dar nu mai conteaza.
Credit profesorului meu genial de romana !
Este o carte din punct de vedere literar, extraordinara.
Dar din punctul de vedere al copiilor generatiei actuale….
Nota : 7,5/10 Merita citita ( Si oricum trebuie… )
Daca va placut aceasta carte exista si o continuare din perspectiva Maitreyiei intitulata ” Dragostea nu moare „. Personal nu am citit-o, insa am auzit ca nu este la fel de bine scrisa in comparatie cu romanul lui Eliade. Eu insa nu sunt aici sa judec o carte… pe care nu am citit-o inca…
Cya, calatori ai imaginatiei 😽😺

image

Meow, calatorilor 🐈

Reclame

Un gând despre &8222;Maitreyi – Repere critice&8221;

  1. Din pacate adolescenții de astăzi nu isi gasesc plăcerea in astfel de romane si nu au răbdarea de a găsi farmecul literaturii romane. Personal,din perspectiva mea de adolescenta a acestor vremuri,am o parere foarte buna despre aceasta carte care m-a facut sa imi schimb perspectiva despre literatura romana. Inainte si eu le priveam cu superficialitate,dar acest roman si Eliade,in general,m-a facut sa gasesc farmecul scriitorilor romani. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s